HTML

Magyar Underground

A blog a magyar underground zene népszerűsítése érdekében jött létre! Az oldalon találhattok interjúkat és a facebookon tudtok követni minket naprakész infókkal a hazai UG-ről.

Kövess FACEN IS!

Friss topikok

2012.09.14. 19:58 HUndergroundstaff

Effective interjú!

Csummi srácok!

EffHunKepbélyeg_1.jpg

Razz                             GaiN                                 BéZz

Effective:
Üdv Mindenkinek!

1. Ki hogy élte meg az első sorait, hogy emlékeztek vissza rá, az első stúdiózásra?

Effective:
Hát az első sorok... emlékeink szerint még általános iskolában íródtak, de akkor még egész más témában, mint amiről most szólnak a zenéink. Nyilván azokat a dolgokat öntöttük rímbe, amik akkor foglalkoztattak, ezek többnyire kölyökkori élményeinkről szóltak, suliról, tanárokról :) Mai tekintetben ezek teljesen komolytalan dolgok voltak, de hát minden elkezdődik valahol... aztán idővel elkezdtük szőni a "nagy rapsztár karrier" álmokat (:D) és elindultunk közösen egy úton. Az első stúdiózás Zalaegerszegen történt Day-nél (sok évvel az első papírra vetett sorok után), ami tulajdonképpen egy teljesen jó hangulatú, pozitív dologként maradt meg bennünk.

2. Miért pont Effective lett a krú neve, mit jelent/jelképez a 33?

Effective:
Igazából már nem is tudnánk pontos választ adni a csapatnévre :) Amikor úgy határoztunk, hogy elkezdjük komolyabban venni ezt az egész dolgot, akkor jött ez a név valahonnan, de teljesen konkrét, személyes oka nem volt a választásnak. A 33 tulajdonképpen a csapatot "jelképezi" és ugye egyben az első (és jelenleg egyetlen) nagylemezünk címe is ez lett. A dolog onnan jött, hogy amikor még kezdetei fázisban volt ez az egész zene dolog, akkor írogattunk, rajzolgattunk poénból dolgokat így a csapattal, csapat logóval kapcsolatban és az egyik ábra nagyon hasonlított két hármasra, aztán ez később valahogy megmaradt. Igazából innen ered a harminchárom, de inkább jelképes értéke van, szóval maga a 33, mint szám nem bír konkrét jelentéssel.

3. Eddig 2 lemezt kaptunk tőletek (2010 33 LP)(2012 Léleksérv EP) mit várhatunk tőletek a közeljövőben így csapatban?

EEL-E33kicsi.jpg

Effective:
Ez egy nehéz kérdés, mert az életnek köszönhetően általában helyileg egész máshol sikerül mindig kikötnünk. Jelenleg is három városban élünk külön, ebből az egyik (BéZz jelenlegi lakóhelye) Angliában van, így lassan mennek a zenei munkálatok. Valószínűleg a következő cucc egy nagylemez lesz, de jelenleg csak körvonalakban rajzolódik ki ez az egész. Nem akarunk ígérni semmit, ha már tudunk pontosat, akkor úgyis megtudjátok a hivatalos vagy a facebook oldalunkon, viszont egy nagyobb hangvételű dolog előtt valószínűleg lesz egy-egy szám, ami felkerül majd youtube-ra.

4. A következő kérdés Razzhoz szól főként, azt már tudjuk hogy nem lesz Túlerő szóló EP de a kiadatlan cuccokkal mi lesz?

Razz:
Több tervem is született a trekkekkel kapcsolatosan, eredeti állapotában (ahogy tervezve volt) már nem fog napvilágot látni az album... viszont a későbbiekben még valószínű, hogy visszaköszönnek youtube-on vagy egy következő albumon, amin mondhatjuk, hogy jelenleg is dolgozom. Emellett több projekt gondolata is fut nálunk az Effective háza táján, úgyhogy nem lehet tudni... egy biztos, szépen lassan mindegyik szám szerepelni fog majd valahol. ;)

5. BéZz és GaiN.. Külön-külön is tevékenykedtek saját zenéken vagy sem, hallhatóak lesztek-e szólóban Ti is mostanság?

GaiN:
Vannak olyan időszakok, amikor bennem van, hogy kiadnék valami szóló dolgot, de ha van közös munkára lehetőség, akkor általában arra koncentrálok, hiszen mi elsősorban mégis csak egy csapat vagyunk hárman és egyelőre úgy gondolom, hogy a jövőben is ez fog elsőbbséget élvezni. Persze nem kizárt, hogy egyszer rögzítünk egy GaiN szólót vagy esetleg egy pár számos pakkot, de nagylemez vagy bármi hasonló volumenű dolog nincs tervben... azt az energiát inkább a közösbe fektetem.

BéZz:
Youtube-on 1-1 szóló számom felelhető (Holkilátmég, Voltam már így) és egy kislemez is tervben van, viszont ez még a jövő zenéje, hogy meg fog-e valósulni; erről konkrétan a későbbiekben tudnék valászt adni... a lényeg, hogy biztos fognak még tőlem szóló számok felkerülni, még ha kislemez nem is mostanában lesz, de ettől függetlenül első az Effective :)

6. Eddig van 2 albumotok, röpke 25 szám.. Nem gondolkoztok rajta hogy egy régi szám vagy egy új szám mellé videóklippet is gyártsatok?

Effective:
Ezt a kérdést már több helyről megkaptuk :) A válasz az, hogy igen, gondolkodunk klipben, viszont mindig törekszünk a legjobb minőségre és eddig úgy voltunk vele, hogy inkább nem csinálunk olyan klipet, ami minőségileg nem üt meg egy bizonyos szintet. Egy profi vagy ahhoz hasonló minőségű klip pedig erősen idő- és energiaigényes, emellett nem 2 forintba kerül... egyébként ebben a storyban is jelen van, hogy nem könnyíti meg a dolgunk az, hogy sokszor teljesen külön helyen lakunk. Jelenleg nem fut semilyen klippel kapcsolatos projektünk, de megint csak azt kell mondanunk, hogy a jövőben bármi előfordulhat, lehet egyszer olyanunk lesz, hogy zsebre vágunk egy kamerát és összedobunk valami homemade cuccot :)

7. Mit gondoltok a mai MAGYAR UG színvonaláról, kik azok akiket érdemes szerintetek hallgatni?

Razz:
Szerintem egyre nagyobb körökbe jut el ez a zene/stílus, egyre nagyobb a tábor, egyre többen és többen hallgatják, ismerik ezt a műfajt. Akiket hallgatni érdemes az az Effective! :D komolyra fordítva a szót: személy szerint én többeket is hallgatok az itthoni palettáról; csak, hogy néhány nevet is említsek: pl. Essemm, Barbárfivérek, Tkyd, DSP, Vészkijárat, Steve Antal, Beerseewalk, Antal & Day...

BéZz:
Mindennap bukkan fel egy tehetséges/tehetségtelen MC és mindennap felejtünk is szinte el valakit, hogy "jéé, ő is rappelt valamikor..." :) szóval eléggé sokan csinálják, talán emiatt is nehezebb előtérbe kerülni az újabb előadóknak. Akiket hallgatok, azok körülbelül ugyanazok a nevek, mint amiket Razz is említett.

GaiN:
Magyar UG színvonal... tulajdonképpen azt gondolom, hogy a magyar undergroundban rengeteg érdemes előadó van és gyakorlatilag bármilyen szöveg- vagy zenevilágot is kedvelünk, akkor találuk abban a kategóriában kiemelkedő és tehetséges előadókat... viszont a hátulütője ennek az, amit előttem is írtak, hogy egyre szélesebb ez a "rap biznisz" és a sok tehetséges előadó mellett rengeteg olyan ember is felszínre kerül vagy szeretne kerülni, akinek a zenéje nem üt meg egy minimál szintet sem, így a felhígult közegben sokkal nehezebb megtalálni az érdemes előadókat.

8. Eddig még sosem volt a csapat más arcok cuccain hallható, változni fog ez a jövőben?

Effective:
Valószínűleg igen. Eddig is volt felkérésünk közreműködésre más előadók lemezein, csak azok a dolgok nem jöttek össze ilyen-olyan okokból, de senki ne gondoljon semmi rosszra, nem összezörrenés vagy bármi ilyen dolog állt a háttérben, csak egyszerűen az élet úgy hozta, hogy azok az albumok/számok nem készültek el... valami már nem is fog, valami pedig egyszerűen csak -ahogy ebben az iparban lenni szokott- sokat csúszik. Ennek ellenére akadnak felkérések, ami azt sugallja, hogy előadók közt is van, akiknek tetszik amit csinálunk, viszont olyan előadók cuccaiban szeretnénk csak közreműködni, akik valamilyen szinten azonos gondolkodásmóddal bírnak, mint mi, mert tulajdonképpen semmi értelme nem lenne közösködni olyan más előadókkal, akik teljesen más nézetet vallnak... az ilyen dolgokat általában a közönség is megérzi, hogy nem passzolnak össze.

9. Mit mondanátok a UG csemetéknek?

Razz:
Gyakorlás, gyakorlás, gyakorlás és legyen önkritikájuk, szerintem ez az egyik legfontosabb! ;)

BéZz:
Ossztom ezt a véleményt.

GaiN:
Én is csatlakoznék, annyival kiegészítve, hogy mindenki döntse el magában, hogy miért is csinálja ezt az egészet. A zenélést csak szívből lehet csinálni, még ha sokan nem is úgy gondolják. Sosem fog őszintének hatni és sosem fogják mások átérezni azt a zenét, ami nem őszinte, csak azért készült, mert manapság "menő" zenélni vagy bármi hasonló hátsó érdekből jött létre. Ennek az egésznek nem szabad a haszonról szólnia.

10. Ki/kik azok akinek/akiknek köszönet jár az eddigi sikerekért?

Effective:
Csak, hogy ne hosszú névfelsorolás álljon itt: az életnek, hogy ihletet ad és mindenkinek, aki segít vagy segített minket bármiben (legyen az akár szakmai segítség, hallgatóközönségtől kapott visszajelzés vagy promótáló dolog)!

11. Mit üzentek az olvasóknak/hallgatóknak?

Effective:
Köszönjük, hogy minket hallgattok, tartsátok meg ezt a jó szokásotokat! :) Külön köszönet mindenkinek, aki a visszajelzésével erőt ad, ahhoz, hogy folytassuk. Ha pedig tetszik a zenénk, akkor kell egy Léleksérv letöltőlinket adni havernak, barátnak, barátnőnek, rokonnak, kollégának, boldog boldogtalannak, hátha másnak is örömet tudtok szerezni vele! :) Emellett természetesen figyelgessétek a facebook oldalunkat!

12. Hol vagytok elérhetőek, hol lehet zaklatni Titeket kérdésekkel és egyéb hülyeséggel?

Effective:
Van egy hivatalos oldalunk, ami a www.effective.hu, ott fent van minden újdonság, illetve van kontakt rész is; viszont mára az oldal inkább csak formai dolog lett, mert ugye mindenki a facebook-on éli ki magát :) A www.facebook.com/EffectiveMusic oldalon elértek minket is, csatlakozzatok a közösséghez és elsőkézből fogtok értesülni mindenről, emellett természetesen azon a felületen is szívesen fogadunk minden kérdést, üzenetet, egyéb dolgot!

Köszönöm az interjút srácok,sok sikert a továbbiakban, olvassátok az oldalt és csekkoljátok a facebookot is!

Effective:
Mi köszönjük a lehetőséget!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hunderground.blog.hu/api/trackback/id/tr204777558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása